Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
27 novembre 2015 5 27 /11 /novembre /2015 10:59

 Ar frouezh a anavezit . Penaos e vezont gounezet, dastumet ha da betra e talvezont.

Les fruits que vous connaissez. Comment on les cultive, on les récolte et on les utilise.


 Kalz a frouezh a anavezan: avaloù, per, sivi, kerez,mouar, prun, kistin, kraoñ-kelvez ...a vez kavet e Breizh; avaloù kontell evit debriñ d'an dibenn-pred, pe avaloù  sistr  evit ober sistr, chug avaloù ha lagout (hini kreñv, lambig); dastumet e vezont diwar gwez avaloù, gouzenet e gwerjezoù, evel ar per , dastumet diwar gwez per. Ar per ivez a vez debret d'an dibenn-pred evel emaint, pe yodennet, pe e tartez, (evel an avaloù) hag a c'hell reiñ chug per pe hini kreñv. Memes mod eo evit ar c'herez met ganto  e vez graet kentoc'h kerez "à l'eau-de-vie" eget lambig; Koñfitur e vez graet ivez ganto, met gant an avaloù,  ar per ivez; frouezh  sirop ivez...

  Je connais beaucoup de fruits: des pommes, des poires,des fraises, des cerises, des mûres, des prunes, des châtaignes, des noisettes qu'on trouve en Bretagne; des pommes à couteau pour manger au dessert, ou des pommes à cidre pour faire du cidre, du jus de pommes et de l'alcool (du fort, du lambig); elles sont cueillies à partir de pommiers cultivés dans des vergers, comme les poires, de poiriers. Les poires également sont mangées en dessert, telles quelles, ou en compote, ou en tarte, (comme les pommes)  et peuvent donner du jus de poires ou de l'alcool. C'est ainsi aussi pour les cerises, mais avec celles-ci on fabrique plutôt des cerises à l'eau de vie; de la confiture on fait encore avec, ainsi qu'avec les pommes et les poires; des fruits au sirop aussi...

 Diwar-benn ar sivi, disheñvel eo: ne poulzont ket war gwez, dija...debret e vezont  e dibenn-pred, evel emaint pe gant sukr, pe e tartez. E sirop pe e Koñfitur e vezont talvezet ivez, alies. Un tamm evel ar mouar eo met ar re-se a zo koudask ( gwir eo  sivi koudask ez eus ivez...). Dastumet e vezont diwar zorn unan dre unan (gwelloc'h eo lakaat manegoù abalamour d'an drein -evit ar mouar-)

  En ce qui concerne les fraises, c'est différent: déjà, elles ne poussent pas sur les arbres... elles sont mangées en dessert, telles quelles ou avec du sucre, ou en tarte. En sirop ou en confiture elles sont utilisées encore, souvent. C'est un peu comme les mûres, mais celles-ci sont sauvages (il est vrai qu'il y a aussi des fraises sauvages...) Elles sont cueillies des ronces une à une (il vaut mieux mettre des gants, à cause des épines-pour ce qui est des mûres-)
 Ar pechez, ar rezin, ar prun, ar c'histin, ar flamboez, ar c'hastilhez, ar c'hiwi, ar meloñs a zo anavezet tre ivez, hep kontañ ar frouezh a-vaez-bro evel ar bananez, ar orañjez, ar mandarin, ar c'hlemantin, ar greunadez, ar sitrons...
 Boued-aod ez eus ivez, met un istor all eo rak e brezhoneg n'int ket anvet  "frouezh"!

  Les pêches, le raisin, les prunes, les châtaignes, les framboises, les kiwis, les melons sont très connus aussi, sans compter les fruits exotiques, genre bananes, oranges, mandarines, clémentines, grenades, les citrons...

 Les fruits de mer sont là aussi, mais ceci est une autre histoire, car en breton ils ne sont pas nommés "fruits"!

Partager cet article

Repost 0

commentaires

Présentation

  • : le blog locoven par : Eugene
  •   le blog locoven par : Eugene
  • : à propos de Bréhat/diwar-benn Enez Vriad
  • Contact

Recherche